Vanessa Chinitor ( geboren op 13 oktober 1976 ) is een rasechte Dendermondenaar.

In 1996 wordt ze als finaliste van de “Ontdek De Ster Show “ van VTM ontdekt door John Terra.

Met haar eerste single "In Al Mijn Dromen" overtuigt ze meteen de Vlaamse media.

Wanneer haar tweede single "Verdoofd en verblind" verschijnt, lijkt het of Vlaanderen er een nieuw stemgeluid bij heeft.

Vanessa Chinitor is één van de favorieten tijdens Eurosong ‘99 en dankzij haar overwinning tijdens de nationale preselecties mag zij in dat jaar ons land vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival te Jeruzalem. Onder begeleiding van John Terra laat ze het nummer "Like The Wind" naar het einde toe in een ware climax losbarsten. Helaas is politiek ook in dat jaar al één van dé kwaliteitsnormen om liedjes en landen op het Eurovisiesongfestival punten te geven. Vanessa Chinitor eindigt niettemin op een verdienstelijke twaalfde plaats.

In die periode verschijnt het debuut-album van de beloftevolle artieste. De gevarieerde full-cd heet "Like The Wind" en bevat uitsluitend Engelstalig materiaal. De single "When The Siren Calls" doet het goed in de hitparade,maar Vlaanderen wil blijkbaar toch liever Nederlandstalig werk. Dat komt er dan ook.

Eind ‘99 haalt ze met het prettige "Verlangen" de Vlaamse Ultratop 10. Ook de single "Deze dans" krijgt veel Radio 2-airplay. De zangeres mag zich zelfs bewijzen in programma‘s als "De Notenclub", “Het Swingpaleis” etc.

In oktober 2000 brengt de zangeres een ode aan één van haar grote idolen, nl. Ann Christy. “ Ik neem vandaag de trein “ krijgt een speels nieuw arrangement en kan op heel wat bijval rekenen.

In maart 2001 werkt Vanessa samen met Bart Kaëll aan een album. Deze krijgt de titel: “Costa Romantica”. De plaat bevat covers zoals "Words", "I got you babe", "Besoin de rien, envie de toi" , "Kingston town" e.a.Bart & Vanessa zingen ook twee Nederlandstalige tracks in: "Dicht bij elkaar" en "Weer naar zee", wat meteen de zomersingle van 2001 wordt.

Wanneer VT4 een screentest uitschrijft waagt Vanessa haar kans en wordt zo in februari 2002 één van de 7 omroepsters. Een opmerkelijke wending in de carrière van deze zangeres.

Maar ook muzikaal zit zij niet stil : in de zomer van 2002 verschijnt “ Heimwee “ als single. Een schitterende vertaling van één van de grote hits van Roger Whittaker.
Eind 2002 krijgt de carrière van Vanessa Chinitor nog een nieuwe dimensie : zij wordt gevraagd één van de hoofdrollen te gaan spelen in de winterrevue van "Caals en Van Vooren”, een productie van het succesbedrijf Studio 100. Voor het eerst speelt Vanessa Chinitor mee in een groots spektakel vol humor en muziek . Ze krijgt dan ook de smaak te pakken want in diezelfde zomer mag ze ook meespelen in de zomerrevue van "Dirk Bauters”.

Eén jaar nadien komt dan haar zomersingle “Je hart” uit. Een pittig fris nummer dat zeker en vast door haar publiek wordt geapprecieerd.
In de zomer van 2004 heeft Vanessa weer grote plannen en is ze o.a. de bekijken in. “De zomerrevue van Dirk Bauters” en tien dagen lang op de Gentse Feesten. Zo zijn ook de eerste liefdesperikelen begonnen waarvan we het vervolg kennen.

Soms blijken liedjes enkele jaren nodig te hebben om te rijpen. En als de tijd dan daar is, kloppen ze helemaal. Dat geldt zeker voor de full CD ‘Een koffer vol dromen’. De Vlaamse zangeres had ze al een tijdje in de kast liggen, maar wachtte op het juiste moment om er mee aan de slag te gaan. Dat moment was de zomer van 2009.

Ondertussen zijn we weer wat jaren verder en is het hoog tijd om nog eens met nieuw materiaal naar buiten te komen.

Hier zijn ze nu vollop mee bezig maar ze nemen hun tijd. De nood om snel iets uit te brengen hebben ze niet, daar Dirk en Vanessa enorm veel optredens hebben. Het geeft hen rust om alle tijd te nemen aan dit nummer met een nieuw team van mensen.

Mensen die allemaal hetzelfde idee hebben. Het moet perfect worden, en niet anders.

De nieuwe single kreeg als titel "Laat ons maar doen". Een aanstekelijk nummer waardoor je automatisch blijgezind wordt.

Ze kozen niet voor een traditioneel Lalala song maar gingen voor Tirititi (zie rubriek "Laat ons maar doen")